یکی از پرطرفدارترین زبانهای برنامه نویسی پایتون است و مزایای بسیار دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. پایتون منبع باز است و انحصاری برای آن وجود ندارد. همه ابزارهای لازم برای استفاده از پایتون در پلتفرمهای اصلی (Main Platforms) پایتون وجود دارد. بنابراین، برای توسعهدهندگانی که از هزینههای بالای توسعه فراری هستند، پایتون گزینه خوبی به نظر میآید.
ویژگیهای پایتون
پایتون زبان ایدهآل و سادهای است که هر روز برنامهنویسان بیشتری را به خود جذب میکند. زبان برنامه نویسی پایتون را به دلیل اینکه یک زبان شیگرا است، معمولا با زبان پِرل (Perl)، روبی (Ruby)، جاوا (Java) و پیاچپی (PHP) مقایسه میکنند. زبان برنامه نویسی پایتون با استفاده از کتابخانههای استاندارد، برای همگامسازی با مرورگرهای وب، جستوجو از طریق متن و ویرایش فایلها پشتیبانی قابل توجهی را ارائه میدهد. در حالی که در بیشتر زبانهای برنامهنویسی لازم است چنین محتوایی از پایه نوشته و ساخته شود.
بیشتر شرکتهای نرمافزاری قدرتمند، به این دلیل به پایتون علاقهمندند که دارای ویژگیهای متنوعی است که کاربریهای گوناگونی را پوشش میدهد و در عین حال نیازمند نوشتن کدهای کمتری است. همچنین برنامهنویسهای شرکتهای بزرگ به دلیل ویژگیهای مثبت پایتون از آن بهره میبرند
- تعاملی (Interactive)
- قابل حمل (Portable)
- ماژولار (Modular)
- مفسری
- پویا
- شیگرا
- سطح بالا
- توسعهپذیر در ++C و C
زبان برنامه نویسی پایتون همچنین از سینتکس (syntax) استفاده میکند و یک زبان سطح بالا محسوب میشود که به زبان انسان نزدیکتر است. حتی محیط توسعه پایتون، راهاندازی آن را آسانتر و سریعتر میسازد. زبان برنامه نویسی پایتون را میتوان با افزودن ماژولهای جدید توسعه داد، حتی اگر این ماژولها در زبانهای C یا C++ کامپایل شده باشند. بهتر آنکه این ماژولها را میتوان پس از اینکه ساخته شد از آنها در پروژههای دیگر استفاده کرد. دانلود پایتون رایگان است و هیچ هزینهای ندارد. این زبان قابل ویرایش و بازتوزیع است. پایتون همچنین دارای تواناییهای کنترلی قدرتمندی است، زیرا قابلیت فراخوانی مستقیم توسط C++ ،C یا جاوا با جایتون (Jython) را دارد و میتواند XML و دیگر زبانهای نشانهگذاری (Markup Language) را پردازش کند.
مزایای پایتون
پایتون مزایای بسیار دارد. به همین خاطر میان برنامهنویسهای زیادی محبوب است. در لیست زیر به چند مورد از مزیتهای این زبان برنامهنویسی اشاره میکنیم.
- کتابخانههای پشتیبان گسترده: پایتون کتابخانههای استاندارد زیادی در زمینههای مختلف همچون ابزارهای وب سرویس، رابطهای سیستمعامل و پروتکلها دارد که اسکریپتنویسی شدهاند تا تعداد خطوط کد مورد نیاز برای نوشتن یک برنامه کاهش پیدا کند. استفاده از کتابخانهها توسط برنامهنویسها سبب کاهش صرف وقت و هزینه میشود.
- بهبود بهرهوری برنامهنویس: پایتون یک زبان برنامهنویسی شیگرا است که بهرهوری برنامهنویسها را به نسبت کار با زبانهایی مانند VB، Perl ، C++ ،C و C# چند برابر میکند. همچنین چارچوب تست واحد و تواناییهای کنترل بهبود یافتهای که پایتون دارد، موجب افزایش سرعت و بهرهوری برنامههای کاربردی و در نتیجه برنامهنویس میشود.
- یادگیری آسان: پایتون پلتفرمی مناسب برای برنامهنویسان مبتدی است که میخواهند یک زبان به روز را یاد بگیرند. درک و کدنویسی این زبان برای بیشتر افراد آسان است. در حقیقت پایتون برای تعریف بلوکها در بخش فنی نیازی به پرانتز ندارد. با این حال، رعایت تورفتگیها در شروط اجباری است و این موضوع به خواناتر شدن کد نیز کمک میکند.
- انعطاف پذیر و توسعه پذیر: پایتون یک زبان بسیار انعطاف پذیر است و حتی میتوان آن را با زبانهای برنامه نویسی دیگر نیز ترکیب کرد.
- مقیاس پذیری: پایتون مقیاس پذیری بالایی دارد. به این معنی که برنامههای نوشته شده به این زبان برای جمعیت زیادی به صورت همزمان قابل استفاده است.
-
بهترین زبان های برنامه نویسی در دنیا
معایب پایتون
با وجود این که پایتون انقدر محبوب است و مزایای زیادی دارد، اما میتوان لیستی از معایب آن را نیز برشمرد:
- امنیت: برای اطمینان از امنیت کدهای پایتون لازم است مواردی را رعایت کرد. همچنین انجام تست QA مناسب میتواند این نگرانی را برطرف کند.
- سرعت: از آنجایی که پایتون به جای استفاده از کامپایلر با بهرهگیری از یک مفسر اجرا میشود، ممکن است موجب کاهش سرعت آن شود. در حالی که پایتون در وب بسیار سریع عمل میکند.
- ضعف در پردازش موبایل: پایتون هنوز نتوانسته است جایگاه خود را در اپلیکیشنهای قوی موبایل تثبیت کند و در این مورد به نسبت ضعیفتر عمل کرده است.
- پویایی: بسیاری از توسعه دهندگانی که در پروژههای علم داده و یادگیری ماشین کار میکنند، زبانهای ایستا را به زبانهای پویا ترجیح میدهند. چرا که برای تعیین نوع متغیر ممکن است سبب بروز خطاها و اشکالاتی در سیستم شود. از آنجایی که محدودیتهای طراحی زیادی دارد، مشاهده شده که در این مورد پایتون نیاز به زمان تست بیشتری دارد تا خطاها به حداقل برسد.
- پایگاه داده: در مقایسه با دیگر فناوریهای محبوب مانند JDBC و ODBC، لایه دسترسی به پایگاه داده پایتون اندکی تحت توسعه و ابتدایی به نظر میرسد و از این رو نمیتوان آن را بر کسبوکارهایی که نیاز به تعاملهای روان برای دادههای میراثی پیچیده دارند اعمال کرد.