نمودارهای مایند مپ (ترسیم نقشههای ذهنی) یکی از بهترین راهها برای به تصویر کشیدن ایدههایی است که اگر در ذهن بمانند، ممکن است فراموش شوند یا آنطور که باید در نهایت پیاده سازی نشوند.
برنامههای زیادی برای پلتفرمهای مختلف عرضه شده تا این کار را بتوان به شکلی درست بر روی دستگاههای مختلف اجرا کرد. مشکل اکثر برنامههایی که به این منظور برای سیستم عامل مک عرضه شده، پولی بودن آنها است، اما خوشبتانه نرمافزارهای رایگان خوبی نیز در این زمینه وجود دارد. با هم به مرور سه مورد از آنها بپردازیم.
ابتدا از نسخه رایگان SimpleMind شروع کنیم که همانطور که از اسمش پیداست، ساده است. این ابزار بسیار سبک و عالی، یک محیط کاربری گرافیکی بسیار خوب دارد که کار را برای هر کسی با هر دانش فنی راحت میکند.
ابتدا باید یک شمایل کلی برای کار انتخاب کنید. رنگهای مختلف چارتها، پسزمینه و موضوعاتی از این دست و سپس به سراغ نوشتههای روی صفحه بروید تا به مرور به نقشهی ذهنی که در سر دارید برسید. امکان اضافه کردن زیر مجموعه برای بخشهای مختلف وجود دارد و تغییر اندازهی فونت نیز در دسترس خواهد بود.
بعضی از امکانات این برنامه :
- امکان برگشت از کارهای انجام شده
- امکانات مربوط به زوم در تصویر و پرینت گرفتن
- صفحه افقی بینهایت
- امکان اضافه کردن رنگهای دلخواه
- کاربری ساده برای حذف و اضافه بخشهای مختلف به صفحه
شما بدون تبلیغ و به رایگان میتوانید از امکانات SimpleMind استفاده کنید، اما اگر میخواهید از دراپباکس یا گوگل درایو برای ذخیرهسازی استفاده کنید، حتما باید نسخه پولی آن را تهیه کنید.
اگر خیلی بخش بصری این برنامهها برایتان مهم است، مسلما XMind: ZEN اپلیکیشن مورد نظر شماست. این ابزار قدرتمند با ۲۵ تمپلیت متفاوت با رنگبندیهای مختلف، میتواند کاملا نیازهای شما را در این زمینه بر آورده میکند.
امکان ایجاد تاپیک و زیرمجموعه برای این تاپیکها به راحتی در تولبار این برنامه فراعم شده و برای اضافه کردن نوشته کافی است تا یک دبل کلیک ساده کنید. حرکت در تصویر هم به راحتی انجام میشود و در مجموع کار با آن ساده و روان است و در بستری بسیار زیبا به انجام میرسد.
بعضی از امکانات این برنامه :
- آیکونهای متنوع برای کارهای مختلف، اعداد، ستارهها و …
- استیکرهای متنوع در زمینههای مختلف
- حالت شبانه
- امکانات مفصل برای به اشتراکگذاری از طریق لینک یا شبکههای اجتماعی
نسخه مک این برنامه کاملا رایگان است، اما اگر میخواهید در سیستم عامل iOS از آن استفاده کنید یا بعضی امکانات خاص را در آن باز کنید، باید نسخه پولی آن را خریداری کنید.
QMindMap سبکتر اما با امکانات محدود در نسخه رایگان است، اما با امکانات و آزادی عمل بسیار خوبی که در خود دارد از بسیاری لحاظ نسبت به برنامههای دیگر برتریهایی نیز دارد.
امکان اضافه کردن زیرمجموعهها تنها با کلیک بر روی هر بخش قابل انجام است و نوشتن در هر کدام از بخشها نیز تنها نیاز به دو کلیک دارد. در واقع بیشترین چیزی که در QMindMap روی آن اصرار ورزیده شده، سادگی استفاده از آن و سبکی برنامه است. در این موضوع شاید نسخه رایگان حتی بهتر از نسخه پولی نیز باشد که با تعداد ابزارهای بیشتر کمی پیچیدگی آن را بیشتر و البته برنامه را سنگینتر میکند.
بعضی از امکانات برنامه :
- امکان جاگذاری بخشهای مختلف به صورت آزادانه در صفحه
- امکان اضافه کردن عکس و فایلهای چند رسانهای به بخشها
- امکان تغییر رنگ تمامی اجزای موجود در صفحه
- پنهان کردن و برگرداندن بخشهای مختلف
- اتصال چندگانه بخشها به هم
همانطور که گفته شد نسخه رایگان این برنامه هیچ گونه تبلیغی ندارد، اما نسخه پولی آن امکانات بیشتری همچون پشتیبانی از آی کلاد در خود دارد و البته ۱۳ دلار نیز قیمت دارد.