تعداد فروشگاههای آنلاین بازی برای کامپیوتر هر روز در حال افزایش است، اما تنها تعداد محدودی از آنها واقعاً فروش داشته و کاربرانی میلیونی دارند. در این میان، دو فروشگاه استیم و GOG به عنوان لانچرهای پرفروش شناخته میشوند و این روزها صحبت از آنها بسیار است. این دو لانچر، هر کدام به شکلی، کمپانیهای کاملاً متفاوتی را پشت خود دارند و شیوه کارشان نیز متفاوت است.
تفاوت اساسی بین GOG و استیم در چیست؟
برای آنهایی که نمیدانند، باید بگوییم که GOG و استیم، هر دو لانچرهای بازیهای کامپیوتر هستند که به شما اجازه میدهند بازیهای نصبشده را مدیریت کرده و همچنین بازیهای جدید را خریداری کنید. حتی بازیهایی که از قبل نصب کردهاید را نیز میتوانید از طریق این لانچرها مدیریت نمایید.
استیم توسط شرکت Valve مدیریت میشود و از طرفی GOG متعلق به شرکت معروف CD Projekt است. با اینکه استیم معروفترین لانچر و فروشگاه آنلاین بازی به حساب میآید، هر دو این شرکتها به نحوی قصد دارند بازار بازیهای کامپیوتر را شکل داده و در دست بگیرند.
برای مثال، GOG تمرکز زیادی بر روی شیوه فروش خود دارد و شما برای نصب چندباره بازی با مشکل مواجه نخواهید شد. همچنین وجود عناوین رایگان بر روی این پلتفرم نیز قابل توجه است. اگر طرفدار بازیهای ماجرایی قدیمی هستید، عناوین رایگان متعددی بر روی GOG پیدا میکنید که به صورت قانونی و رایگان قابل دانلود هستند.
استیم اما روش کلاسیکتری در پیش گرفته و مجموعهای بسیار بزرگ از بازیهای مختلف را برای فروش ارائه میدهد. با داشتن 50 میلیون کاربر فعال، این لانچر با اختلاف محبوبترین لانچر بازی بر روی کامپیوتر است.
شرکتهای دیگری همچون اپیک نیز با لانچرهای خود، عملکردی شبیه به استیم دارند و تفاوتهای بین GOG و استیم را میتوان به این لانچرها نیز بسط داد.
اما اگر ریزبینانهتر بخواهیم به تفاوتهای بین استیم و GOG بپردازیم، باید نکات زیر را مرور کنیم:
-
DRM (مدیریت حقوق دیجیتال)
DRM مخفف عبارت Digital Rights Management است که برای جلوگیری از نسخهبرداری غیرقانونی محتوای چندرسانهای در نظر گرفته شده است. یکی از سیاستهای GOG این است که بازیها را به اصطلاح DRM-Free ارائه میکند. این عبارت به چه معنی است؟
برای مثال، وقتی شما عنوانی را از استیم خریداری میکنید، واقعاً صاحب آن عنوان نیستید، بلکه لایسنس بازی را روی اکانت استیم خود خریداری کردهاید. به این ترتیب، برخی بازیها که از سیستمهای DRM خارج از استیم استفاده میکنند (مانند قفل Denuvo)، هر از چند گاهی از شما میخواهند که در اکانت آنها نیز لاگین کنید.
GOG اما به این سیستم اعتقادی ندارد. وقتی عنوانی را از این لانچر خریداری میکنید، میتوانید آن را به هر شکل که میخواهید نصب کنید، حتی اگر آفلاین باشید. همچنین این امکان را دارید تا بر روی هر چند دستگاه که دوست دارید، با اکانت GOG خود وارد شده و بازی را نصب نمایید. حتی امکان دانلود بازی به صورت مستقیم از روی مرورگر نیز فراهم است.
در مقابل، استیم تنها دانلود از طریق نسخه کامپیوتر را ممکن میسازد و همچنین، تنها بر روی یک دستگاه، امکان لاگین بودن در اکانت خود را دارید.
-
بازیها و عناوین اختصاصی
با توجه به محبوبیت بسیار بالای استیم، برآورد شده است که این لانچر بیش از 70 هزار بازی مختلف را در خود دارد، در حالی که این رقم در GOG تنها 9 هزار عنوان گزارش شده است. اما از نظر کیفیت بازیها، GOG وسواس بیشتری به کار میبرد. در استیم، تعداد بازیهای بیکیفیت بسیار زیاد هستند.
در مورد بازیهای اختصاصی، اما کفه ترازو به شدت به سمت استیم است و بسیاری از کمپانیها ترجیح میدهند با توجه به محبوبیت این سرویس، بازیهای خود را روی آن ارائه کنند.
در واقع، استیم در کنار تعداد زیادی بازیهای بیکیفیت، بسیاری از بازیهای مهم بازار را نیز در اختیار دارد. البته یکی از تخصصهای GOG ارائه دوباره بازیهای با کیفیت قدیمی است. برای مثال، این لانچر تنها منبع به جز سرویس خود بلیزارد است که اجازهی فروش عناوینی از دیابلو را دارد! همچنین، برخی از عناوین خاص همچون مورتال کامبت 4 را تنها روی GOG پیدا خواهید کرد.
-
رابط کاربری
یکی از ضعفهای قدیمی استیم که همیشه همه به آن ایراد میگرفتهاند، رابط کاربری قدیمی این سرویس است. چیزی که در لانچرهای معروف دیگر همچون اپیک گیمز و حتی GOG این را مشاهده نمیکنید. GOG از نظر رابط کاربری بسیار بهتر از استیم است و حتی قابلیتهای گستردهتری به کاربران خود ارائه میکند.
البته یکی از چیزهای خوب استیم، سیستم اضافه کردن بازیهاییست که به صورت جداگانه روی دستگاه نصب کردهاید که از این نظر، استیم کاملا یک استثنا در میان دیگر لانچرها محسوب میشود.
-
پشتیبانی و سیاست پس دادن بازی و برگرداندن پول
آخرین گزینه در مقایسهی امروز ما بین دو لانچر، مسئله پشتیبانی و سیاسیت برگرداندن پول است. در این جا بحث بر سر خوبی یا بدی نیست، GOG و استیم هر کدام سیاست مختلفی را در این زمینه دارند. از نظر پشتیبانی، سرعت پاسخگویی هر دو یکیست اما از نظر پس دادن بازی، استیم از سیستم معروف خود یعنی 2 ساعت و 14 روز استفاده میکند. به این معنی که شما باید برای پس دادن بازی، کمتر از دو ساعت از آن استفاده کرده باشید و زودتر از 14 روز بعد از خرید برای پس دادن اقدام نمایید. این تعداد روزها، از زمان پیش فروش نیز محاسبه میشود. همچنین روند پس دادن بازی در استیم نیز بسیار سر راست است.
GOG به شما 30 روز زمان برای پس دادن بازی میدهد اما طول میکشد تا پول به حساب شما باز گردد.
در نهایت، فراموش نکنید که شما میتوانید با اکانت استیم خود در GOG ورود کرده و تمام بازیهای خود را در آنجا هم مدیریت کنید.