در دنیای دیجیتال امروزی، لینک بیلدینگ یا همان لینکسازی یکی از مهمترین ارکان موفقیت در سئو به شمار میآید. این تکنیک به معنای ایجاد بکلینکهایی از وبسایتهای دیگر به وبسایت شما است که میتواند تأثیر بسزایی بر رتبهبندی شما در نتایج جستجوی گوگل داشته باشد. این راهنما، رویکردهای عملی و استراتژیهای مؤثر برای ساخت لینکهای باکیفیت را بررسی میکند. بیایید شروع کنیم. با توجه به گستردگی این نوشته، ما آن را به چند بخش تقسیم کردهایم.
در بخش اول به اصول لینکسازی و تفاوت لینک خوب و بد خواهیم پرداخت:
بخش 1: اصول لینکسازی
ابتدای این نوشته به این موضوع اختصاص دارد که با محتوای لینکسازی آشنایی پیدا کنیم:
لینکسازی چیست؟
لینکسازی عملی است که شامل ایجاد هایپرلینکهای یکطرفه (که بهعنوان «بکلینک» نیز شناخته میشوند) به وبسایتی با هدف بهبود رتبه در موتورهای جستجو میشود.
استراتژیهای رایج لینکسازی شامل موارد زیر است:
- بازاریابی محتوایی
- ساخت ابزارهای مفید
- ارتباط از طریق ایمیل
- تعمیر لینکهای خراب
- روابط عمومی
چرا لینکها اینقدر مهم هستند؟
برای درک اهمیت لینکها باید به گذشته، به دوران قبل از گوگل برگردیم. در آن زمان، موتورهای جستجویی مانند Yahoo! و Alta Vista بازیگران اصلی بودند و رتبهبندی نتایجشان 100٪ بر اساس محتوای صفحات وب انجام میشد.
با ورود گوگل، الگوریتم PageRank این شرکت همهچیز را تغییر داد. گوگل بهجای اینکه فقط محتوای یک صفحه را بررسی کند، به تعداد لینکهایی که به آن صفحه اشاره میکرد، نگاه کرد. این ایده درست بود. نزدیک به 20 سال بعد، لینکها هنوز بهترین راه برای تعیین کیفیت یک صفحه وب هستند. به همین دلیل بکلینکها همچنان سیگنال اصلی گوگل برای رتبهبندی به شمار میآیند.
البته شرایط در هر لحظه تغییر میکند و گوگل حالا به کیفیت بکلینکها دقت بیشتری دارد تا به تعداد لینکها و با الگوریتمهای پیچیده، امکان درک این موضوع را دارد.
بخش 2: چگونه لینکهای باکیفیت پیدا کنیم؟؟
قبل از اینکه وارد استراتژیهای گامبهگام لینکسازی شویم، لازم است بدانید چه چیزی یک لینک را خوب (یا بد) میکند. با این کار، میتوانید تمرکز خود را بر ساخت لینکهایی بگذارید که واقعاً رتبهبندی شما در گوگل را بهبود میبخشند.
1. قدرت صفحه لینکدهنده
آیا صفحهای که به شما لینک میدهد، قدرت PageRank بالایی دارد؟ اگر بله، این لینک تأثیر بسیار زیادی بر رتبهبندی شما خواهد داشت. بر اساس آزمایشهای متعدد، مشخص شده است که قدرت صفحه لینکدهنده از هر عامل دیگری مهمتر است. زیرا لینکهایی که از صفحات معتبر میآیند، اعتبار بیشتری (PageRank) به سایت شما منتقل میکنند.
توجه: هرچند گوگل اطلاعات PageRank را بهصورت عمومی منتشر نمیکند، اما همچنان از آن بهعنوان پایه الگوریتم خود استفاده میکند. میتوانید شاخصی از PageRank به نام “PageRating” را با ابزارهایی مانند Semrush بررسی کنید. کافی است یک URL را وارد کنید و نمره «اعتبار» آن را مشاهده کنید.
2. اعتبار دامنه لینکدهنده
کیفیت لینک به اعتبار کلی دامنه نیز بستگی دارد. بهطور کلی، لینکی که از سایتی مثل NYTimes.com میآید، تأثیر بسیار بیشتری نسبت به لینکی از یک وبلاگ ناشناخته دارد. هرچند این لینکها دشوار بهدست میآیند، اما ارزش تلاش را دارند. برای بررسی اعتبار دامنه نیز میتوانید از Semrush استفاده کنید.
3. ارتباط موضوعی سایت لینکدهنده
علاوه بر اعتبار، مرتبط بودن سایت لینکدهنده نیز مهم است. برای مثال، فرض کنید یک سایت درباره رژیم پالئو دارید و لینکی از سایتی معتبر درباره دوچرخههای تکچرخه دریافت کنید. آیا این لینک تأثیری دارد؟ طبق گفته یکی از کارکنان سابق گوگل، نه زیاد: «گرفتن لینک از صفحهای با PageRank بالا همیشه ارزشمند بود، اما امروز، ارتباط موضوعی سایت با سایت شما اهمیت بیشتری پیدا کرده است. ارتباط، PageRank جدید است».
بهطور کلی، شما باید لینکهایی را از سایتهای معتبر دریافت کنید، مخصوصاً سایتهایی که از نظر موضوعی به سایت شما نزدیک هستند.
4. موقعیت لینک در صفحه
آیا لینک شما در متن اصلی محتوا قرار دارد یا در فوتر یا سایدبار پنهان شده است؟ مطالعات نشان دادهاند که لینکهایی که در فوتر یا سایدبار قرار دارند، ارزش کمتری نسبت به لینکهای قرارگرفته در متن اصلی محتوا دارند. پس لینکهای شما باید در متن اصلی یک صفحه وب ظاهر شوند.
5. با ارزش بودن لینک
مهم نیست لینک شما در کجای صفحه ظاهر میشود، باید این سوال را از خود بپرسید: «آیا این لینک با محتوای مناسب به دلیل ارزش سایت من قرار داده شده است؟» اگر شخصی به این دلیل به سایت شما لینک داده که آن را عالی یافته، آن لینک ارزش بیشتری دارد.
اما اگر شما پروفایلی در یک سایت تصادفی ایجاد کرده و لینکی درج کردهاید، گوگل اهمیت زیادی به آن نخواهد داد.
6. متن لینک (Anchor Text)
متن قابل کلیک لینک یکی از سیگنالهای رتبهبندی گوگل است. برای مثال، اگر لینکی با متن «دسرهای پالئو» دریافت کنید، گوگل فرض میکند که صفحه شما درباره دسرهای پالئو است. البته، استفاده بیشازحد از متنهای دقیقاً مطابق با کلمات کلیدی ممکن است بهعنوان اسپم تلقی شود.
توصیه: ساخت لینکهایی با متنهای دقیقاً مطابق کلمات کلیدی توصیه نمیشود، اما اگر بهطور طبیعی چنین لینکی دریافت کردید، جای خوشحالی است.
7. متن اطراف لینک (Co-Occurrences)
متن و عباراتی که در اطراف لینک شما ظاهر میشوند نیز برای گوگل اهمیت دارند و بهعنوان نشانهای برای فهمیدن موضوع صفحه استفاده میشوند.
8. لینک از پست مهمان
گوگل چند سال پیش گفت: «پست مهمان دیگر کارایی ندارد؛ این روش بیشازحد اسپم شده است». اما آیا این گفته درست است؟ پاسخ: بستگی دارد. چند عامل هستند که باعث میشوند پست مهمان به عنوان اسپم شناخته شود و در نهایت تاثیر منفی روی رتبه سایت شما بگذارد:
- شخصی برای انتشار پست پول دریافت کرده باشد
- پست حاوی متن لینکهای دقیقاً کلیدی باشد
- سایت فقط برای انتشار پستهای مهمان وجود داشته باشد
- سایت هیچ ارتباطی با شما نداشته باشد
اما اگر یک پست مهمان باکیفیت در سایتی معتبر و مرتبط منتشر کنید، آن لینک میتواند به رتبه شما کمک کند.
9. لینکهای Nofollow در مقابل Dofollow
لینکهای Nofollow به موتورهای جستجو میگویند: «این لینک را بهعنوان تأیید در نظر نگیرید» برای SEO، شما به دنبال لینکهای Dofollow هستید که ارزش بیشتری دارند. اکنون که میدانید چگونه کیفیت لینکها را ارزیابی کنید، وقت آن است که شروع به ساخت لینکهای باکیفیت کنید.
ما در بخش بعدی این نوشته به لینکهای مناسب مارکتینگ، لیست پستها، استخراج اطلاعات مناسب برای لینک گذاری و خیلی چیزهای دیگر خواهیم پرداخت.