انجام چند کار مختلف، یکی از قابلیت‌هایی بود که ویندوز را به محبوب‌ترین سیستم‌عامل جهان بدل کرد. در حال حاضر ویندوز 10 و 11 مملو از امکاناتی هستند که به شما در این موضوع کمک می‌کنند تا خیلی‌ راحت، چندین کار مختلف را در کنار هم انجام دهید.

برای درک بهتر موضوع، در این نوشته بعضی از مهم‌ترین قابلیت‌های ویندوز برای Multitasking (چندوظیفه‌ای) یا همان انجام چندین کار به صورت همزمان طراحی شده‌اند، به شما معرفی خواهیم کرد.

قابلیت‌های ویندوز برای انجام چند کار به صورت همزمان

  1. Snap Layouts و Snap Assist

یکی از ویژگی های ویندوز، قابلیت Snap Layouts و Snap Assist است. این ابزار به شما می‌کند تا پنجره‌های باز را به‌راحتی روی صفحه نمایش خود سازماندهی کنید. هنگام کار با چند سند، منابع تحقیقاتی یا برنامه‌های مختلف، Snap Layouts به شما این امکان را می‌دهد که آن‌ها را به شکلی مرتب کنید که به‌طور هم‌زمان بتوانید همه چیز را مشاهده کنید.

Snap Assist

برای استفاده از این قابلیت‌ نشانگر ماوس را روی دکمه بزرگنمایی هر پنجره ببرید. شبکه‌ای از طرح‌بندی‌های مختلف متناسب با اندازه و تنظیمات صفحه نمایش شما ظاهر می‌شود.

طرح دلخواه خود را انتخاب کنید. Snap Assist به شما کمک می‌کند سایر برنامه‌های باز را در بخش‌های مربوطه جای دهید. این قابلیت به‌ویژه برای صفحه‌های نمایش بزرگ یا تنظیمات چند مانیتوره بسیار کاربردی است، زیرا فضای کافی برای نمایش بیش از دو پنجره را فراهم می‌کند.

  1. Task View

Task View به‌عنوان یک مرکز فرماندهی برای وظایف مختلفی که در حال اجرا هستند عمل می‌کند. با فشردن کلیدهای ترکیبی Windows + Tab، می‌توانید تمام برنامه‌ها و دسکتاپ‌های باز را به‌طور هم‌زمان مشاهده کنید. این قابلیت همچنین پیش‌نمایش کوچکی از هر پنجره را نشان می‌دهد که پیدا کردن برنامه یا پنجره موردنظر را آسان‌تر می‌کند.

Task View

مزیت اصلی Task View این است که نقشه‌ای بصری از فضای کاری شما ارائه می‌دهد. به‌جای کلیک کردن روی آیکون‌های جداگانه در نوار وظیفه، می‌توانید تمام پنجره‌ها را به‌طور یکجا ببینید. علاوه بر این، Task View به‌خوبی با دسکتاپ‌های مجازی هماهنگ شده است و به شما امکان می‌دهد ببینید کدام برنامه‌ها در هر دسکتاپ باز هستند. در نهایت برای جا‌به‌جایی بین پنجره‌های مختلف نیز می‌توانید از  این ویژگی استفاده کنید.

  1. دستکتاپ مجازی (Virtual Desktops)

دسکتاپ‌های مجازی که به‌طور یکپارچه با Task View ادغام شده‌اند، قابلیتی در سیستم عامل ویندوز است که به شما امکان می‌دهد چندین پروژه را بدون شلوغ شدن فضای کاری مدیریت کنید. با استفاده از این ویژگی، می‌توانید دسکتاپ‌هایی برای فعالیت‌های مختلف ایجاد کنید؛ برای مثال، یک دسکتاپ برای کار، یک دسکتاپ برای وظایف شخصی، و دسکتاپ دیگری برای پروژه‌های خلاقانه و در نهایت با دو کلیک بین آن‌ها جا‌به‌جا شوید.

دستکتاپ مجازی (Virtual Desktops)

برای ایجاد یک دسکتاپ مجازی، Task View را باز کنید و روی New Desktop در پایین صفحه کلیک کنید. سپس می‌توانید به‌آسانی بین دسکتاپ‌ها جابه‌جا شوید؛ کافی است کلیدهای ترکیبی ویندوز+ کنترل + یکی از کلیدهای جهت راست یا چپ را روی صفحه‌کلید فشار دهید.

علاوه بر این، می‌توانید با کلیک راست روی دسکتاپ و انتخاب گزینه Rename، برای هر دسکتاپ نام مشخصی تعیین کنید. پس از نام‌گذاری، ویندوز دسکتاپ، نام آن و تصویر پس‌زمینه را حتی پس از راه‌اندازی مجدد سیستم به خاطر می‌سپارد. این ویژگی به شما امکان می‌دهد دسکتاپ‌های از پیش آماده برای هر نوع فعالیت داشته باشید.

  1. تاریخچه کلیپ‌بورد ویندوز

هنگام کار روی پروژه‌های مختلف، اغلب نیاز دارید محتوا را از منابع گوناگون کپی و جای‌گذاری نمایید. اما روش معمول کپی و پیست به شما اجازه می‌دهد تنها یک مورد را در هر لحظه کپی کرده و در کلیپ‌بورد نگه دارید. این موضوع زمانی مشکل‌ساز می‌شود که باید چندین متن را از منابع مختلف کپی کنید یا این‌که چند متن را بارها استفاده نمایید.

تاریخچه کلیپ‌بورد ویندوز این فرآیند را ساده‌تر می‌کند. این قابلیت، برخلاف کلیپ‌بورد سنتی که تنها آخرین آیتم کپی شده را ذخیره می‌کرد، به شما امکان دسترسی به موارد کپی‌شده پیشین را می‌دهد. علاوه بر این، می‌توانید آیتم‌هایی را که به‌طور مکرر استفاده می‌کنید پین کنید تا حتی پس از راه‌اندازی مجدد رایانه نیز در دسترس باقی بمانند.

تاریخچه کلیپ‌بورد ویندوز

برای استفاده از تاریخچه کلیپ‌بورد ویندوز، بخش‌های مختلف متنی را که نیاز دارید از منبع خود کپی کنید. سپس به ویرایشگر متن خود بروید و کلید ترکیبی Windows + V را فشار دهید. یک پنجره کوچک باز خواهد شد که در آن می‌توانید به موارد کپی‌شده اخیر خود دسترسی پیدا کنید. حالا می‌توانید تاریخچه کلیپ‌بورد خود را مرور کرده و تمامی متن‌ها، تصاویر و لینک‌ها را به ویرایشگر خود منتقل کنید.

  1. یادداشت‌های چسبان ویندوز (Windows Sticky Notes)

یادداشت‌های چسبان ویندوز مفهوم قدیمی یادداشت‌های چسبان را مستقیماً به دسکتاپ شما می‌آورد و به شما امکان می‌دهد یادداشت‌ها و یادآوری‌های سریع خود را همیشه در دسترس داشته باشید. با وجود ظاهر ساده، این ابزار می‌تواند یک ابزار بهره‌وری بسیار کاربردی باشد. مخصوصا این‌که در طی سال‌های زیادی که این قابلیت به ویندوز اضافه شده به مرور بهتر و بهتر شده و حالا به نظر من، در بهترین شرایط خود قرار دارد.

یادداشت‌های چسبان ویندوز (Windows Sticky Notes)

فرقی نمی‌کند یک لیست کارها باشد، یادداشت‌های جلسه یا حتی یا هر چیز دیگری؛ Sticky Notes به شما اجازه می‌دهد بدون نیاز به باز کردن یک سند جداگانه، سریعاً یادداشت‌های خود را ثبت کنید. یادداشت‌های چسبان به صورت پنجره‌های کوچک و قابل جابه‌جایی روی دسکتاپ ظاهر می‌شوند. می‌توانید رنگ، اندازه و محل قرارگیری هر یادداشت را تنظیم کنید و حتی آن‌ها را روی تمامی پنجره‌ها در بالاترین حالت نگه دارید.

علاوه بر این، می‌توانید یادداشت‌های خود را با حساب Microsoft همگام‌سازی کنید تا در چندین دستگاه به آن‌ها دسترسی داشته باشید و هیچ‌گاه از یادآوری‌های ضروری خود بی‌بهره نمانید.

  1. Focus Assist

اعلان‌های مداوم می‌توانند هنگام انجام کارهای مهم تمرکز شما را به هم بزنند. با استفاده از ویژگی Focus Assist در ویندوز، می‌توانید کنترل کنید که چه اعلان‌هایی دریافت کنید و چه زمانی دریافت شوند. برای دسترسی به این ویژگی، روی بخش اعلان‌ها در سمت راست نوار وظیفه کلیک کرده و گزینه Focus Assist را انتخاب کنید. سپس می‌توانید زمان مورد نظر خود را تنظیم کرده و با کلیک روی  Focus، حالت Focus Assist را فعال کنید. برای مثال، نیم ساعت هیچ اعلانی روی دستگاه شما نیاید تا تمرکز شما بر روی کاری که دارید انجام می‌دهید، به هم نریزد.

Focus Assist

برای تنظیمات پیشرفته‌تر اعلان‌ها، روی بخش اعلان‌ها و تاریخ در نوار وظیفه کلیک راست کرده و گزینه Notifications settings را انتخاب کنید. در بخش تنظیمات اعلان، می‌توانید حالت Priority Only را تنظیم کنید تا فقط برنامه‌ها و مخاطبان خاصی از Focus Assist عبور کرده و اعلان‌هایشان نمایش داده شود. این روش به شما کمک می‌کند تا اعلان‌های مهم را از دست ندهید. همچنین می‌توانید تنظیم کنید که Focus Assist به طور خودکار در زمان‌ها و تاریخ‌های خاص، هنگام بازی کردن یا در زمان استفاده از یک برنامه در حالت تمام‌صفحه، اعلان‌ها را غیرفعال کند.

  1. پین کردن و گروه‌بندی برنامه‌ها در منوی استارت

اگر تعداد زیادی برنامه نصب‌شده دارید و به دنبال سازماندهی بهتر هستید، می‌توانید با پین کردن و گروه‌بندی برنامه‌های پرکاربرد در منوی استارت ویندوز، دسترسی به آن‌ها را ساده‌تر کنید. این روش به شما کمک می‌کند تا  یک منوی استارت سفارشی بسازید که متناسب با جریان کاری روزانه شما باشد.

منوی استارت ویندوز 11

برای پین کردن برنامه‌ها:

منوی Start را باز کنید.

روی برنامه مورد نظر کلیک راست کرده و گزینه Pin to Start را انتخاب کنید.

پس از پین کردن، می‌توانید آیکون‌ها را بکشید و به مکان دلخواه خود در منو منتقل کنید. همچنین می‌توانید برنامه‌های مرتبط را گروه‌بندی کنید، مثلاً تمام برنامه‌های کاری را در یک بخش و برنامه‌های شخصی را در بخشی دیگر قرار دهید. این کار باعث ساده‌تر شدن ناوبری در بین برنامه‌ها می‌شود.

البته به طور کلی تمامی ابزارهای موجود در ویندوز تا جای ممکن به شما برای انجام چند کار همزمان کمک می‌کنند اما این گزینه‌ها تا حد زیادی به صورت اختصاصی برای این موضوع طراحی شده‌اند.

Leave a comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *