این روزها شغل افراد بسیاری با ساخت و یا تغییر عکس ادغام شده است. تصاویر و ویدیوها نقش مهمی در کسب و کارهای آنلاین ایفا میکنند. از جمله وب سایتها و شبکههای مجازی مانند اینستاگرام که هر روز هزاران عکس در این اپلیکیشن به نمایش در میآید. به همین خاطر در این مقاله شما را با انواع فرمتهای تصاویر دیجیتال آشنا میکنیم.
انواع تصاویر دیجیتال
تصاویر در دنیای دیجیتال به دو دسته کلی تصاویر پیکسلی (bitmap images) و تصاویر وکتوری یا برداری (vector images) تقسیم میشوند. تفاوت تصاویر برداری و پیکسلی در این است که در عکسهای وکتوری، ریاضیات و فرمولهای ریاضی اهمیت دارند و تصاویر پیکسلی از کنار هم قرار گرفتن نقاطی به نام پیکسل ایجاد میشوند. هر دو کاربرد خاص خود را نزد گرافیستها دارند. اما در وب بیشتر از تصاویر پیکسلی استفاده میشود.
اشکال مختلف تصاویر دیجیتال
علاوه بر دو دسته پیکسلی و برداری که برای تصاویر دیجیتال نام بردیم، تصاویر میتوانند به سه شکل و گونه زیر باشند:
- تصویر باینری (Binary): باینری ، صفر و یکی یا همان سیاه و سفید صورتی از یک عکس است که پیکسلهای آن تنها رنگ سیاه یا سفید مطلق دارند و به مفهوم دیگر مجموعهای از یک بیت داده صفر به معنی سفید یا یک به معنی سیاه است.
- تصویر سطح خاکستری (Gray Scale Image): در این نوع تصویر رنگهای خاکستری میبینیم و در عکس مورد نظر مجموعهای از رنگهای خاکستری با شدتهای متفاوت از تیره تا روشن را خواهیم داشت.
- تصویر رنگی: یک تصویر رنگی از سه صفحه تشکیل میشود. اگر به هرکدام از این صفحات به صورت جداگانه نگاه کنیم، هرکدام شبیه یک تصویر سطح خاکستری هستند. در واقع هرکدام از این صفحات، شدت رنگهای قرمز، سبز و آبی را به عنوان سه رنگ اصلی یک تصویر رنگی مشخص میکند. به همین دلیل است که به آن تصویر RGB گفته میشود.
رایجترین فرمتهای تصاویر دیجیتال
رایجترین فرمت تصاویر دیجیتال در دنیای وب فرمت Jpeg ،jpg، Png، Gif و Svg است. در کل فرمتهای مختلفی برای تصاویر دیجیتال وجود دارد که همه آنها برای وب به کار نمیروند. چرا که هر کدام از آنها مزایا و معایب خودشان را دارند. مثلا اگر با دوربین عکاسی حرفهای تصویری را ثبت کنید، ممکن است فرمت عکس raw یا tiff شود. برخی از تصاویر متحرکی که در سایتها یا شبکههای اجتماعی میبینید هم معمولا در فرمت gif ساخته میشوند. در ادامه سه فرمتی که بیشتر در دنیای وب به کار میروند را بیشتر توضیح میدهیم.
فرمت عکس Png
تصاویری با فرمت png معمولا در وب کاربرد دارند که از کیفیت بالایی برخوردار هستند. در png نسبت به فرمتهای دیگر کمتر فشردهسازی میشود و از طیف رنگی بسیار زیادی پشتیبانی میکند. گرافیستها در بیشتر مواقع برای ساخت تصاویر شفاف و ترنسپرنت از این فرمت استفاده میکنند.
فرمت عکس Jpeg
آشناترین و رایجترین فرمت عکس که بیشتر افراد آن را میشناسند، فرمت Jpeg است و از محبوبترین فرمتهای تصاویر دیجیتال به شمار میآید. کیفیت این نوع عکسها خوب است و در دنیای وب بیش از بقیه فرمتها کاربرد دارد.
فرمت عکس Gif
در سالهای اخیر در شبکههای اجتماعی و سایتها با تصاویر متحرک gif زیاد مواجه شدهاید. شاید قبلتر کاربران بیشتر تصاویر ثابت را در وب میدیدند و استفاده از این gif فقط مختص برنامهنویسان وب سایتها بود، اما به مرور زمان گیفها جایگاه ویژهای در شبکههای اجتماعی پیدا کردند و کاربرد این فرمت عمومیتر شد.
فرمت عکس Svg
عکسهایی با فرمت Svg که مخفف عبارت Scalable Vector Graphic هستند و به اصطلاح به آنها تصاویر وکتور هم گفته میشود، به صورت برداری و مقیاس پذیر هستند. کاربرد از این تصاویر در دنیای وب بسیار است و مزیت آن مقیاس پذیری و حجم بسیار پایین آنهاست.
از آنجایی که به مرور زمان کمبود حافظه تبدیل به یکی از دغدغههای اصلی کاربران شد و تصاویر با حجم بالا نیز به سرعت حافظه را پر میکنند، برخی از کاربران نیاز دارند در مواقعی که لازم است، حجم عکسها را کم کنند. به عنوان مثال برای آپلود کردن تصاویر در یک صفحه HTML نیاز است که تصاویر از یک حجم قابل قبول و کیفیت مناسب برخوردار باشند که بتوان بر روی سرور آپلودش کرد و از طرفی کاربران با سرعت اینترنت متوسط بتوانند آنها را دانلود کنند. چرا که استفاده از عکسهای باکیفیت در دنیای آنلاین باعث مصرف زیاد پهنای باند و در نتیجه کاهش سرعت بارگذاری سایتها میشود.