شرکت اینتل هر سال از پردازنده های جدید خود رونمایی میکند و امسال نیز CPU های نسل 14 خود را برای دسکتاپ عرضه کرده است. در هفتههای آتی، این شرکت پردازندههای نسل 14 را برای لپتاپها نیز معرفی خواهد کرد. اینتل در سال 2022 پردازندههای نسل 13 خود را با نام Raptor Lake-S عرضه کرد و امسال نیز برای نسل 14 از Raptor Lake-Refresh استفاده کرده است. به عبارت دیگر، در حالت عادی، نسل 14 دسکتاپ همان نسل 13 است که کمی بهبود یافته است.
اما آیا Raptor Lake-Refresh ارزش خرید دارد؟
زمانی که اینتل پردازندههای نسل 6 خود، معروف به Sky Lake، را عرضه کرد، سوکت جدیدی به نام LGA 1151 نیز به بازار معرفی شد. این سوکت بهگونهای طراحی شده است که از پردازندههای نسل 6، نسل 7، نسل 8 و نسل 9 پشتیبانی کند. با این حال، لازم به ذکر است که در حالت عادی، نمیتوانید از یک CPU نسل 9 بر روی مادربردهای طراحی شده برای نسل 6 استفاده کنید و بالعکس. این محدودیتها بهدلیل تفاوتهای معماری و ویژگیهای فنی بین نسلهای مختلف پردازندههاست.
در سال 2021، اینتل پردازندههای نسل 12 خود، تحت عنوان Alder Lake-S، را با سوکت جدید LGA 1700 به بازار عرضه کرد. این پردازندهها با معماری جدیدی که شامل هستههای ترکیبی از هستههای قدرتمند و هستههای کارآمد است، بهبودهای قابل توجهی در عملکرد و کارایی ارائه میدهند. در سال 2022، اینتل پردازندههای نسل 13 را نیز برای سوکت LGA 1700 معرفی کرد که بهبودهای بیشتری در عملکرد و قابلیتهای پردازش را به ارمغان آوردند.
اکنون، در سال 2024، اینتل پردازندههای نسل 14 خود را نیز برای سوکت LGA 1700 عرضه کرده است. این نسل جدید از پردازندهها بهدنبال ارائه عملکرد بهتر، بهینهسازی مصرف انرژی و قابلیتهای پیشرفتهتر برای کاربران و گیمرهاست. با توجه به این روند، کاربران باید به این نکته توجه داشته باشند که انتخاب مادربرد مناسب و سازگار با نسل پردازندهای که قصد استفاده از آن را دارند، از اهمیت بالایی برخوردار است.
مثل همیشه، اینتل از قدرت سی پی یو Intel Core i9-14900K صحبت کرد (با قیمت 589 دلار وارد بازار می شود) و همانطور که طبق Leak ها انتظار داشتیم، تغییرات بزرگی را نمی توان پیدا کرد. اگر مادربرد شما از Chipset سری 600 یا 700 پشتیبانی می کند، می توانید از پردازنده های نسل چهارده استفاده کنید. اگر دقت کنید، متوجه خواهید شد که سوکت LGA 1700 از سه نسل پشتیبانی می کند که اینتل پشتیبانی از سی پی یو های خود را معمولا به دو نسل محدود می کرد. ظاهرا اینتل قرار است مانند رقیب قدیمی خود یعنی AMD از یک سوکت پشتیبانی کند. مثلا سوکت AM4 در سپتامبر سال 2016 عرضه شد و از پردازنده های Ryzen 1000, Ryzen 2000, Ryzen 3000, Ryzen 4000 و Ryzen 5000 پشتیبانی می کند.
آیا سی پی یو Intel Core i9-14900K ارزش خرید دارد؟ جواب دادن به این سوال کار راحتی نیست یعنی در حالت عادی نمی توان با “بله” یا “خیر” جواب داد، برای یافتن جواب درست، شما باید بسته به نیاز های خود تصمیم بگیرید. پردازنده Intel Core i9-14900K در مقایسه با Intel Core i9-13900K یک تفاوت دارد و آن هم به Clock Speed و AI Overclocking مربوط می شود. اما سی پی یو Intel Core i7-14700K در مقایسه با Intel Core i7-13700K پیشرفت قابل توجهی داشته است. Intel تعداد Efficient-core ها را از 8 به 12 ارتقا داده است و در این لیست این پردازنده تنها پردازنده ای است که در تعداد هسته و رشته افزایش داشته است.
متاسفانه Intel Core i9-14900K در تعداد هسته ها و رشته ها مانند نسل قبلی خود 24 هسته و 32 رشته دارد و افزایشی نداشته است. اینتل می توانست مانند AMD از عدد 50 برای قوی تر نشان دادن پردازنده های خود استفاده کند. مثلا AMD Ryzen 9 7950X و AMD Ryzen 9 7900X. مثلا اگر پردازنده Intel Core i9-14900K با نام Intel Core i9-13950K عرضه میشد، برای مشتریان خیلی بهتر میشد زیرا این پردازنده پیشرفت قابل توجهی نداشته است.
برخلاف Raptor Lake-Refresh، سی پی یو های نسل 14 لپ تاپ یا Meteor Lake در مقایسه با نسل 13 پیشرفت قابل توجهی دارند. اینتل برای این سی پی یو ها از NPU یا Neural Proccesing Unit استفاده کرده که می توانید در استفاده از هوش مصنوعی تجربه بهتری داشته باشید. همچنین Intel از کارت گرافیک مجتمع جدیدی بر پایه کارت گرافیک Intel Arc استفاده می کند و دارای 128 EU است. برای مقایسه، کارت گرافیک داخلی Intel Iris Xe دارای 96 EU است در صورتی که این iGPU دارای 128 EU است و از تکنولوژی Ray Tracing نیز پشتیبانی می کند.
متأسفانه، پردازندههای Core i7 و Core i9 از نسل 13 و نسل 14 به دلیل مصرف بالای انرژی، در چند ماه اخیر با مشکلاتی در اجرای برخی از بازیها مواجه شدهاند. این مشکل بهویژه برای گیمرها نگرانکننده است، زیرا عملکرد ناپایدار میتواند تجربه بازی را تحت تأثیر قرار دهد. با وجود اینکه تولیدکنندگان مادربرد نسخههای جدید بایوس (BIOS) را برای بهبود عملکرد و پایداری این پردازندهها ارائه کردهاند، اما هنوز این مشکلات برطرف نشده است.
به تازگی، اینتل به این مشکل واکنش نشان داده و اعلام کرده است که دلیل این بیثباتی، “مشکل در مایکروکد” پردازندهها است. مایکروکدها نرمافزارهای داخلی هستند که به پردازندهها کمک میکنند تا بهدرستی عمل کنند و میتوانند تأثیر زیادی بر عملکرد و پایداری سیستم داشته باشند. اینتل وعده داده است که تا اواسط ماه اوت، این مشکل را برطرف خواهد کرد و بهروزرسانیهای لازم را برای مایکروکدها منتشر خواهد کرد.
کاربران و گیمرها امیدوارند که با این بهروزرسانی، عملکرد پردازندههای Core i7 و Core i9 به حالت پایدار بازگردد و مشکلات مربوط به اجرای بازیها حل شود. این اقدام اینتل نشاندهنده توجه و پاسخگویی به نیازهای کاربران و تلاش برای بهبود تجربه کاربری است.
حال که از Arrow Lake صحبت شد، بگذارید یکم بیشتر درباره این نسل صحبت کنیم. با توجه به Leak ها، Arrow Lake در مقایسه با Raptor Lake-Refresh حدود 5 درصد در کارهایی که به یک رشته نیاز دارند یا Single-threaded و 15 درصد در کار هایی که به چند رشته نیاز دارند یا Multi-threaded پیشرفت کرده که قابل قبول نیست. بدیهی است که خیلی نمی توان به این اطلاعات منتشر شده اعتماد کرد اما این اعداد اصلا قابل قبول نیست.