از زمان عرضه دستگاه PlayStation Portal با قیمت ۲۰۰ دلار، این محصول با نقدهای زیادی روبرو شد، بهخصوص به دلیل محدودیت آن در استریم بازیها تنها از کنسول PS5 که عملا آن را به یک دستگاه کماستفاده برای طرفداران کنسولهای پلیاستیشن تبدیل میکرد. اما حالا با اضافه شدن قابلیت استریم ابری برای کاربران PS Plus Premium، این دستگاه کارهای بیشتری برای کاربران انجام میدهد و از بسیاری جهات میتوان قیمت بالای آن را توجیه کرد. این ویژگی امکان دسترسی سریع به بیش از ۱۲۰ بازی PS5 را فراهم میکند و تجربه بازی را برای دارندگان این دستگاه متحول کرده است.
تغییرات اساسی با استریم ابری
تجربه بازیهایی مانند Spider-Man: Miles Morales، Control و Demon’s Souls با استریم ابری، نشان از تحول چشمگیر این دستگاه دارد. در حالی که قابلیت اصلی Remote Play همچنان با مشکلاتی نظیر اتصال نامناسب یا تاخیر در اجرا مواجه است، استریم ابری بسیار پایدارتر و قابل اطمینانتر عمل میکند. البته آنهایی که دارای مودمهای پیشرفته هستند در خانه به مشکلی برای بازی کردن با امکان Remote Play ندارند، اما این مودمها بسیار گرانقیمت بوده و مسلماً همه دارای این مدلها نیستند.
برای استریم بازی، تنها با فشردن دکمه Cloud Play، در کمتر از ۲۰ تا ۳۰ ثانیه میتوان به بازی دلخواه دسترسی پیدا کرد. البته که ما در ایران به خاطر محدودیتهای اینترنتی برای استریم بازی، کمی بیش از این باید منتظر بمانیم.
اما اتصال از طریق Remote Play همچنان چالشبرانگیز است. بهعنوان مثال، در آزمایشی، اتصال به PS5 Pro از طریق Remote Play حدود هشت دقیقه طول کشید و در نهایت نیاز بود کنسول بهصورت دستی روشن شود. در مقایسه، استریم ابری بدون این مشکلات و با سرعت بالاتر انجام میشود و PlayStation Portal و گوشی متصل به آن را به یک دستگاه مستقل تبدیل میکند.
کیفیت تصویر و عملکرد در استریم ابری
یکی از نقاط قوت PlayStation Portal در استریم ابری، کیفیت بالای تصویر و عملکرد بازیهاست. بازی Control در حالت ۶۰ فریم بر ثانیه و رزولوشن 1080 کاملاً روان اجرا میشود. البته اگر اینترنت ضعیفی داشته باشید، میتوانید بازی را با کیفیت پایینتری هم استریم کنید.
در بازی Spider-Man: Miles Morales نیز عملکرد مشابهی مشاهده شد. گشت و گذار در خیابانهای منهتن و انجام مأموریتهای جانبی، تجربهای نزدیک به اجرای بازی بر روی PS5 Pro بود، با این تفاوت که شما این دستگاه قابل حمل را میتوانید در همه جا تنها با اتصال به اینترنت همراه داشته باشید. این ویژگیها نشاندهنده زیرساختهای قوی استریم سونی است که از خرید شرکتهای Gaikai و OnLive بیش از یک دهه پیش بهرهمند شده است.
محدودیتهای فعلی
با وجود پیشرفتهای صورتگرفته، استریم ابری دستگاه Portal هنوز محدودیتهایی دارد و برای خیلی از کاربران این محدودیتها باعث شده تا قید خرید دستگاه قابل حمل سونی را بزنند. در حال حاضر، تنها ۱۲۰ بازی PS5 از طریق این سرویس در دسترس است که شامل عناوینی مانند The Last of Us: Part 1 و Final Fantasy VII Remake Intergrade میشود. اگر چه چند عنوان اختصاصی خیلی خوب در این سرویس به چشم میخورند اما اکثر بازیهای آن نسبتا قدیمی هستند.
از طرف دیگر، امکان استریم بازیهای دیجیتال خریداریشده، هنوز در این دستگاه فراهم نشده است. یعنی نمیتوانید بازیهایی را که قبلا خریداری کردهاید، از طریق سرویس استریم بازی کنید و تنها محدود به عناوین پلاس هستید. این ویژگی یکی از مزایای اصلی سرویس Xbox Cloud Gaming محسوب میشود و انتظار میرود سونی نیز این قابلیت را در آینده به دستگاه Portal اضافه کند.
رقابت با مایکروسافت
مایکروسافت نیز همزمان با سونی، پیشرفتهای جدیدی در زمینه استریم ابری اعلام کرده است. قابلیت جدید Xbox به کاربران اجازه میدهد عناوین خریداریشده خود، نظیر Baldur’s Gate III یا Cyberpunk 2077 را استریم کنند. این ویژگی در PlayStation Portal موجود نیست و همین موضوع مزیتی رقابتی برای Xbox محسوب میشود. سرویس گیم پس مایکروسافت هم تنوع بیشتری داشته و شامل جدیدترین بازیهای استودیوهای مایکروسافت است. اکثر بازیهای این استودیوها از همان روز اول در گیم پس هستند.
مایکروسافت همچنین با ارتقای سرویسهای ابری خود، امکان اجرای بازیهایی نظیر Forza Horizon 5 را به کاربران ارائه میدهد. هرچند کیفیت گرافیکی این بازی در استریم ابری، همچنان نسبت به PlayStation Plus پایینتر است و مشکلاتی نظیر تاری تصویر یا مشکلاتی در گرافیک عناوین هنگام اجرا مشاهده میشود.
نیاز به پیشرفتهای بیشتر
با افزایش تقاضا برای دستگاههای قابلحمل و کاهش علاقه به سختافزارهای گرانقیمت، استریم ابری پتانسیل تبدیل شدن به یک ویژگی اساسی در صنعت بازی را دارد. با این حال، سونی و مایکروسافت باید سرمایهگذاری بیشتری برای بهبود زیرساختها و افزایش تنوع بازیهای استریمشده انجام دهند.
برای مثال، تجربه کاربرانی که به NVIDIA GeForce Now یا سرویسهای مشابه دسترسی دارند، نشان میدهد که کیفیت بالاتر و پشتیبانی از رزولوشنهای بالاتر میتواند جذابیت استریم ابری را افزایش دهد. اگرچه دستگاه Portal گامی مثبت در این مسیر است، اما هنوز نیازمند بهبودهایی در زمینه اتصال، تنوع عناوین و کاهش محدودیتهای استریم است.