از اولین روزهایی که پا در اینترنت گذاشتید تا همین امروز، بدون این که اطلاع داشته باشید، از شما یک ردپای دیجیتال باقی مانده است. سایتهای مختلف و سرویسهای اینترنتی، اطلاعات مختلفی را به صورت روزانه از کاربران ثبت میکنند تا از آنها برای ارائه تبلیغات یا آمارهای مختلف استفاده کنند.
خب حالا سوال این جاست که دقیقا رد پای دیجیتال چیست و چه اطلاعاتی از شما در اینترنت باقی مانده است؟
ردپای دیجیتال چیست؟
ردپای دیجیتال، شامل تمامی کارهایی که روی اینترنت انجام دادهاید، میشود. این که از چه سایتی بازدید کردهاید، از کجا وارد اینترنت شدهاید، چه چیزی خریداری کردهاید و خیلی چیزهای ریز و درشت دیگر که گاهی ممکن است حتی خودتان هم یادتان رفته باشد. اما اگر بخواهیم به طور کلی این موضوع را بررسی کنیم، ردپای دیجیتال شما شامل دو دسته بندی میشود:
- ردپای دیجیتال فعال: این دسته بندی شامل اطلاعاتی میشود که شما به صورت خودخواسته بر روی اینترنت به اشتراک میگذارید. به طور مثال، عکسهایی که روی اینستاگرام منتشر کردهاید، پستهایی که روی وبلاگ نوشتهاید یا هر نظری که در هر جا گذاشتهاید، جزو این نوع ردپای دیجیتال قرار میگیرد. این دستهبندی همچنین شامل تمامی اطلاعاتی میشود که هنگام ثبت نام در سایتهای مختلف قید کردهاید. اطلاعاتی مثل نام، ایمیل، زادگاه و چیزهایی از این قبیل …
- ردپای دیجیتال منفعل: این نوع اطلاعات عموما بدون اطلاع شما ثبت میشوند. چیزهایی مثل موقعیت جغرافیایی، آی پی آدرس، اطلاعات مربوط به دستگاهی که با آن متصل هستید، عادتهای شما در هنگام استفاده از مرورگرهای مختلف و … از جمله چیزهایی هستند که در دسته ردپای دیجیتال منفعل دسته بندی میشوند. وبسایتها همچنین از کوکیها برای ثبت سایتهایی که از آنها استفاده کردهاید نیز استفاده کرده و اطلاعات هر صفحه را استخراج میکنند.
از ردپای دیجیتال شما چطور استفاده میشود؟
اما این اطلاعات در نهایت به دلیلی خاص جمع آوری میشود. روشهای مختلفی نیز برای استفاده از ردپای دیجیتال وجود دارد که در زیر به مهمترینهای آنها اشاره میکنیم:
-
تبلیغات شخصی سازی شده
کمپانیهایی که با هزینههای مختلف روی اینترنت تبلیغ میکنند، ترجیح میدهد که این تبلیغات به جامعه هدفشان نشان داده شود. اینجاست که شرکتهای تبلیغاتی از اطلاعات شما استفاده کرده و تبلیغاتی را به شما نمایش میدهند که با این اطلاعات بیشتر جور در میآید. ردپای دیجیتال شما توسط الگوریتمها و آنالیزهای مختلف پالایش شده و سپس تبلیغات مناسب با سلیقه شما، در شبکههای اجتماعی یا سایتها یا حتی ویدیوها به نمایش در میآید. برای مثال اگر شما در شبکههای اجتماعی کانالهای ورزشی را دنبال کرده باشید و روزانه به سایتهای ورزشی سر بزنید، امکان این که تبلیغات مرتبط با لباسها و تجهیزات ورزشی را مشاهده کنید، بسیار زیاد است.
-
جلوگیری از کلاهبرداری و تصاحب اکانت
وقتی بحث امنیت اکانتهای شما در میان باشد، کمپانیهای امنیتی به ردپای دیجیتال شما اهمیت زیادی میدهند. در این جا، اطلاعاتی که از شما روی اینترنت به جا مانده، میتواند باعث شود تا اکانتی که فکر میکردید از دست دادهاید را دوباره برگردانید. به همین دلیل است که وقتی از یک دستگاه جدید قصد ورود به اکانت شبکههای اجتماعی را دارید، پیغامهای امنیتی را مشاهده کرده و از شما خواسته میشود تا هویت خود را تایید کنید.
-
کاریابی
کمپانیهای مختلف بینالمللی دیگر تنها به رزومه شما اکتفا نکرده و برای استخدام شما، حتما نگاهی به ردپای دیجیتال شما نیز میاندازند. چیزهایی از جمله شبکههای اجتماعی، پستهای وبلاگ، نظراتی که گذاشتهاید و خیلی چیزهای دیگر مورد بررسی قرار داده شده تا رفتار حرفهای شما قبل از به خدمت گرفته شدنتان بررسی شود.
البته اینها تنها نمونههای کمتعدادی از استفادههای مختلفی است که از ردپای دیجیتال شما انجام میشود. پلیس، بخشهای مختلف دولتی و حتی بنگاههای معاملاتی نیز از اطلاعات شما استفاده میکنند. البته همان طور که گفتیم، در همهی موارد، استفاده از اطلاعات شما چیز بدی نیست و در بسیاری موارد برای شما نیز مفید خواهد بود با این حال، خیلیها ترجیح میدهند که اطلاعات کمتری از خود در اینترنت به جا بگذارند.
روشهایی برای به حداقل رساندن ردپای دیجیتال
اگر بخواهید، اطلاعات کمتری از خود بروز دهید و فضای زندگی دیجیتال خود را خصوصیتر نگه دارید، حتما باید زحمت بیشتری بکشید. البته فراموش نکنید که به هیچ وجه نمیتوانید، تمام ردپای دیجیتال خود را از بین ببرید اما با تنظیمات حریم شخصی، امکان به حداقل رساندن آن است.
-
پیدا کردن اطلاعات موجود از شما در اینترنت
برای این کار باید نام خود، نامهای کاربری که دارید یا نامهای مستعار خود را در گوگل جستجو کنید. حتی جستجوی آدرس و شماره تلفن و ایمیل نیز پیشنهاد میشود همچنین گوگل یک امکان جالب دارد که با جستجوی «Results about you» میتوانید به اطلاعاتی درباره خودتان دست پیدا نمایید و در صورت امکان آنها را پاک نمایید.
-
تنظیمات حریم شخصی در شبکههای اجتماعی
برای کم کردن اطلاعات موجود از خود در اینترنت، بهتر است در تنظیمات حریم شخصی در تمامی اکانتهای شبکههای اجتماعی -حتی آنهایی که دیگر استفاده نمیکنید- تنظیمات را روی خصوصی بگذارید تا تنها دوستانتان به اطلاعات و پستهایی که منتشر میکنید، دسترسی داشته باشند.
-
پاک کردن اطلاعات از کارگزاران داده و سایتهای جستجوی افراد
در همین ابتدا بگوییم که پیدا کردن دستی این اطلاعات و درخواست پاک کردن اطلاعات سخت و زمانبر است به همین خاطر بهتر است از سایتهایی مثل Incogni، DeleteMe و Optery استفاده کنید که به این منظور ساخته شدهاند.
1. شناسایی کارگزاران داده
ابتدا، سایتهای اصلی که اطلاعات شما را جمعآوری میکنند شناسایی کنید. برخی از این سایتها شامل موارد زیر هستند:
- Whitepages
- Spokeo
- PeopleFinder
- Intelius
- MyLife
- BeenVerified
2. جستجوی اطلاعات خود
به هر یک از این سایتها مراجعه کنید و نام، آدرس، یا شماره تلفن خود را جستجو کنید. این کار به شما کمک میکند تا ببینید چه اطلاعاتی از شما در دسترس است.
3. ثبتنام و درخواست حذف
بسیاری از این سایتها به شما امکان میدهند تا با ثبتنام و ایجاد حساب کاربری، درخواست حذف اطلاعات خود را ارائه دهید. مراحل معمول شامل موارد زیر است:
- ثبتنام در سایت
- ورود به حساب کاربری
- پیدا کردن گزینهای برای حذف اطلاعات یا درخواست حذف
4. دنبال کردن مراحل تأیید
بسیاری از سایتها برای حذف اطلاعات، نیاز به تأیید هویت دارند. این ممکن است شامل ارسال ایمیل یا تأیید شماره تلفن باشد. دستورالعملهای مربوطه را دنبال کنید.
5. پیگیری درخواستها
پس از ارسال درخواست حذف، پیگیری کنید تا مطمئن شوید که اطلاعات شما به طور کامل حذف شده است. این ممکن است چند روز یا حتی چند هفته طول بکشد.
6. استفاده از خدمات حذف اطلاعات
اگر این فرآیند برای شما زمانبر یا دشوار است، میتوانید از خدمات حذف اطلاعات شخص ثالث استفاده کنید. این خدمات معمولاً هزینهای دارند اما میتوانند کار را برای شما آسانتر کنند.
-
پاک کردن اکانتهایی که دیگر از آنها استفاده نمیکنید
بهتر است اکانتهای شبکههای اجتماعی یا سایتهایی که دیگر از آنها استفاده نمیکنید را پاک کنید تا راهی برای انتشار اطلاعات خود باقی نگذارید.